Gymnázium Dačice | 70 let

Školní kolo zeměpisné olympiády 2021/2022

Dne 6. 1. proběhlo školní kolo zeměpisné olympiády. Od minulého ročníku se lišilo návratem k prezenčnímu formátu a tím, že vůbec poprvé pro školní kolo připravili zadání organizátoři pod vedením RNDr. Jakuba Jelena, Ph. D. z Přírodovědecké fakulty UK

4 minuty ke čtení vloženo před 2 roky

Na našem gymnáziu se školního kola zeměpisné olympiády letos zúčastnilo 22 žáků napříč všemi ročníky nižšího i vyššího gymnázia. Z jednotlivých kategorií (A–D) postupují do navazujícího okresního kola vždy tři nejlepší. Letošní školní kolo bylo ve všech kategoriích velmi vyrovnané.

V kategorii A (prima) psalo test geografických znalostí celkem šest žáků, přičemž do okresního kola z prvního místa se 32 body postoupil Pavel Němec a z druhého místa Lidka Tříletá (29 bodů). Se shodným bodovým ziskem se na děleném třetím a čtvrtém místě umístily Adéla Zabloudilová a Zuzka Palánová. O třetím postupujícím tedy rozhodne ještě dodatečné rozřazení.

V kategorii B (sekunda) byl jediným účastníkem a zároveň i jistým vítězem a postupujícím do okresního kola Jirka Macura (41 bodů).

Ve vyšší kategorii C (tercie, kvarta) zápolila v zeměpisné soutěži pětice žáků. Tato kategorie byla velmi vyrovnána a soutěž vyhráli se shodným počtem bodů (47 z 50 b.) Petr Vican z kvarty a Matěj Kopeček z tercie. O prvních dvou postupujících bylo tedy rozhodnuto již po skončení školního kola, avšak o třetí postupové místo se rozhořel lítý boj mezi Eliškou Němcovou a Petrem Kočím (42 b.) z tercie, který gradoval až následující týden dvěma rozřazovacími testy. Po tomto heroickém výkonu obou soutěžících dále do okresního kola postupuje ze třetího místa Eliška Němcová. Petru Kočímu i přes těsnou prohru děkujeme za obrovský zájem, píli a čas, který věnoval přípravě na zeměpisnou olympiádu.

V „královské“ kategorii D se zúčastnilo deset žáků vyššího gymnázia. Kromě průřezového testu geografických znalostí se soutěžící museli vypořádat s praktickými úlohami ze zeměpisu (např. datová hranice, zdánlivý pohyb slunce po obloze, práce s mapou a atlasem ad.), které nakonec rozhodly i o postupujících. Školní kolo vyhrál Dominik Novák ze sexty (45 b. test + 18,25 b. praktická část). V okresním kole ho doplní již osvědčená dvojice z let minulých – Béďa Nehyba z druhého ročníku a „matador“ zeměpisné olympiády, Martin Urbanec ze čtvrtého ročníku (oba dohromady ze dvou částí získali shodně 61,75 bodů).

Gratulujeme postupujícím do okresního kola! Navazující kolo bohužel stejně jako minulý rok proběhne distanční formou přes Informační systém Masarykovy univerzity, a to ve středu 23. února. Přihlášení k okresnímu kolu a další technické náležitosti s postupujícími probereme ještě před samotnou soutěží.

Všem žákyním a žákům moc děkujeme za účast ve školním kole Zeměpisné olympiády! Děkujeme i za hodnotou diskusi k průběhu a obsahu Zeměpisné olympiády. Zpětnou vazbu jsme odeslali také organizátorům soutěže. Doufáme, že se všichni budeme v zeměpise nadále vzájemně obohacovat a rozvíjet i v budoucnu.

Soutěžícím a ostatním žákům na gymnáziu nabízíme ve druhém pololetí možnost soutěžit i v celostátní doplňkové soutěži „O nejlepší mapu na geografické téma“. Minulý školní rok zde členové Badatelského klubu se svými mapovými kompozicemi zaznamenali úspěch. Případní zájemci mohou mapy zpracovávat ručně nebo využít i licenci geografického informačního systému (GIS), který je pro Vás ve škole k dispozici (po domluvě s panem učitelem Dohnalem). Mapy musíme za školu poslat hromadně do 1. dubna 2022. Podrobnosti k zeměpisné olympiádě či k mapové soutěži (i s ukázkami tematických map z předešlých let) najdete zde: https://zemepisnaolympiada.cz/mapova-soutez.phtml.

Jan Dohnal a Zuzana Voldřichová, vyučující zeměpisu

Zobrazit web
Vloženo Od
zpět nahoru